‘S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom NE!!!’

U Zagrebu, Splitu i Dubrovniku danas je održan miran prosvjed osoba s invaliditetom i njihovih roditelja. Na Markovom su trgu Vladi željeli poručiti s kakvim se problemima susreću, od nedostatka osigurane osnovne habilitacije (defektologa i logopeda), adekvatnih pomagala, asistenata u nastavi do oduzimanja invalidnine ukoliko dijete boravi u školi dulje od četiri sata.

Na prosvjedu se okupilo oko 100 ljudi

Jedan od najvećih problema jest smanjenje fizikalnih terapija s pet na dvije mjesečno što dodatno opterećuje kućni budžet pošto dijete ne smije ostati bez terapije. Uz to, udruge koje se bave pitanjima osoba s invaliditetom više nemaju sredstva za osnovne djelatnosti – država ih je ukinula. To znači da u manjim mjestima djeca više neće moći koristiti usluge terapeuta, logopeda i psihologa. Također, još uvijek nije regulirano pravo na osobnog asistenta iako je ono uvršteno u Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.

Jedan od transparenata

Jedan od apsurdnijih problema jest oduzimanje djeci s poteškoćama u razvoju pola invalidnine ako u školi borave više od četiri sata. Roditelji poručuju kako njihova djeca nisu manje invalidna ako idu u školu niti imaju manja oštećena zdravlja i potrebna im je financijska podrška kako bi se socijalizirala. Smatraju da je osobna invalidnina pravo osobe te ni u kom slučaju ne bi smjela ovisiti o vremenu boravka u nekoj ustanovi.

Zahtijevaju i izmjenu Zakona o statusu djece i njihovih roditelja – traži se fleksibilniju dodjelu statusa roditelja skrbnika i izjednačavanje prava roditelja njegovatelja s pravima njegovatelja HRVI. Osim toga, “roditelji njegovatelji rade za 3,64 kuna po satu, provode kompletnu habilitaciju i medicinsku skrb, noćima i tjednima ne spavaju, nemaju mogućnost otići na godišnji odmor ili bolovanje,” poručuju Vladi i institucijama razočarani roditelji.

Imaju i problema s birokracijom. Jedna se majka potužila kako svake godine mora skupljati papire o djetetovoj invalidnosti:

 

Na prosvjed su se okupili spontano preko Facebook grupe koja broji preko dvije i pol tisuće članova sa sličnim problemima. Andrijana Žderić, jedna od organizatorica prosvjeda i majka dvoje autistične djece, izjavila je kako su se i invalidi, ali i roditelji djece sa poteškoćama umorili od toga da svatko pojedinačno ukazuje na propuste i probleme, pa su to odlučili učiniti zajedno, izlaskom na prosvjed u tri hrvatska grada.

“Ovo je jednostavno naša zajednička borba za prava koja su ukinuta onima kojima je najpotrebnije, a to su djeca s poteškoćama i osobe s invaliditetom,” dodala je Žderić. “Mislim da će i ovi u Vladi čuti poruku roditelja jer vrijeme prolazi, mi starimo, problemi se ne rješavaju. Dolaze nova djeca, novi problemi, novi roditelji, a nemaju rješenja.”

Sve što žele jest bolje sutra za svoju djecu, ista prava i iste prilike.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s